Geen producten (0)

Eikenhout

Eikenhout

Eikenhout

Inleiding

Eikenhout heeft een robuuste uitstraling maar kan ook heel elegant en mooi zijn, dat hangt af van de afwerking en waar je het mee combineert. Eikenhout is geliefd om zijn grove vlammen en spiegels.

Eikenhout is ook heel duurzaam en geschikt voor meerdere doeleinden, met name het inlandse eiken is hard, zwaar en taai. Eikenhout is onder andere geschikt voor constructies en buitentoepassingen vanwege de sterkte en vochtbestendigheid, bijvoorbeeld scheepshout, deuren, brug- en waterwerken en natuurlijk meubels zoals tafels en ladekasten, dressoirs en tv-meubels.

Eikenhout

Geschiedenis

Het looizuur in eikenhout kan niet alleen ten positieve gebruikt worden om het hout te kleuren, in het verleden werd de bast gebruikt voor het looizuur bij het looien van leer. Er zijn veel eiken hakhout bossen aangelegd. Hier groeide het eiken 10 tot 25 jaar om vervolgens gekapt te worden voor gebruik.

De afgekorte stammen groeiden weer uit en zo kon het proces zich herhalen. Er zijn verschillende eiken hakhoutbosjes in Nederland die te herkennen zijn aan de schonkige kleine en dunne stammen. Deze bomen ogen dan jong maar zijn in werkelijkheid veel ouder!

Uitstekend eikenhout werd in de gouden eeuw veelvuldig gekozen om schepen me te bouwen. Naast de scheepsbouw werd eiken ook gebruikt als fundering voor de Amsterdamse grachten panden.

eiken kasten

Herkomst

De eik groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45ste en de 50ste breedtegraad. In Europa ligt het groeigebied wat hoger door het zeeklimaat:

Europees eiken: Dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke eiken meubelen en beelden gemaakt zijn. Niet alleen meubels zoals tafels, kasten en dressoirs, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Ook binnen Europa is een grote variëteit aan kwaliteiten te onderkennen, men maakt onderscheid in:

  • Spessart-eiken: recht van draad en fijnjarig.
  • Frans eiken: Harder en donkerder van kleur.
  • slavonisch eiken: Het prachtige maar zeldzame Slavonisch eiken, grote lengtes als regel zonder noesten of kwasten.

In Noord-Amerika wat lager door het land-klimaat:

  • Amerikaans wit eiken: Is lichter van kleur.
  • Amerikaans rood eiken: is roze achtig van kleur, zachter, grover van nerf.

Maar over de hele wereld (Java, Indochina, Midden- en Zuid-Amerika, etc.)  komen nog honderden eikensoorten voor:

  • Japans eikenhout: De Japanse eik is een ongeveer 10 m hoge, bladverliezende boom, die behoort tot de Napjesdragers familie. De Japanse eik komt van nature voor in Oost-Azië, China, Japan en Korea en is in 1908 in Europa geïntroduceerd. 
  • Japans eiken: fijne spiegel, licht van kleur.

De naam ‘eiken’ geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht mannelijk. Met die naam zonder toevoegingen, bedoelt men hout van de Europese eik (de wintereik, of de zomereik). Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere eikenhout. Eikenhout behoort tot de bekendste handelsgroepen.

EIken tafels

Bewerking van eikenhouten meubels

Ze beginnen de eikenhouten tafels met het licht opschuren van het eikenhout met fijn schuurpapier. Neem na het schuren van de eiken tafel moeten ze de tafel af met een vochtige doek om het stof te verwijderen, daarna moet het eikenhout drogen. Daarna Brengen ze de wasolie op het eikenhout aan met een stevige kwast. Wanneer ze de Weisgrund wasolie gebruiken, is het belangrijk om de wasolie 5 tot 10 minuten te laten drogen.

Vervolgens wrijven ze de olie uit met de Wypall doek in de richting van de houtnerf. Wanneer ze de wasolie Wit Transparant gebruikt laten ze de wasolie niet drogen, maar ze wrijven dan direct de olie uit met een Wypall doek, dit wordt herhaald totdat de gewilde kleur goed is. Vervolgens wordt de eikenhouten tafel Beschermd met een kleurolie tegen vuil en vocht door een kleurloze wasolie aan te brengen. Ze Brengen de wasolie aan met een kwast of roller.

Er wordt zoveel mogelijk mee gegaan met de nerven voor een natuurlijke uitstraling. Er worden minimaal 2 lagen aan gebracht om het eikenhout optimaal te beschermen. De droogtijd is afhankelijk van de ventilatie en omgevingstemperatuur.

 

Geschreven door Ilse Peeters

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren

Wij maken gebruik van cookies om onze website te optimaliseren en voor de koppeling met social media. Meer info zie privacy-en cookieverklaring